HomeOver mijTarievenTrouwfilmsContact

Hoe kies je de juiste trouwvideograaf?

5 punten waar je op moet letten bij het zoeken naar een trouwvideograaf.

Gefeliciteerd! Jullie gaan trouwen en willen graag een trouwfilm laten maken, dus gaan jullie opzoek naar een trouwvideograaf. Tegenwoordig is een videograaf echt niet meer weg te denken op een bruiloft. Met een trouwfilm hebben jullie een prachtige, blijvende herinnering aan jullie trouwdag. Een trouwfilm brengt jullie echt helemaal terug in het moment. 

Nog even in het kort. Wat is een trouwvideograaf? Een trouwvideograaf is iemand die films maakt van bruiloften. Eigenlijk hetzelfde als een fotograaf, maar een trouwvideograaf houdt zich bezig met het filmen. Vaak houdt een videograaf zich meer op de achtergrond dan de fotograaf. Dit komt omdat de videograaf in de meeste gevallen minder aanwijzingen hoeft te geven. 

Maar waar moeten jullie als bruidspaar nu precies op letten om zeker te weten dat jullie een een videograaf kiezen die bij jullie past? Als trouwvideograaf met jarenlange ervaring met het filmen van bruiloften kan ik ondertussen een goed beeld schetsen van wat belangrijk is. Op deze pagina heb ik uitgebreid beschreven waar jullie op moeten letten.

1. Stijl van de trouwvideograaf

Allereerst is het goed om te bepalen wat voor stijl trouwfilm jullie willen. Dit kan lastig te bepalen zijn, omdat er ontzettend veel keuze is. Ik heb een lijstje gemaakt met punten die jullie jezelf kunnen afvragen om erachter te komen welke videograaf bij jullie past.

- Mag er gesproken worden in de film? Denk hierbij aan trouwgeloften, speeches, ceremonie, etc.Zijn de trouwfilms niet saai?
- Vind ik het leuk om de films tot het einde te bekijken? Zit er een mooi/logisch verhaal in de film? Of wil ik graag alles in chronologische volgorde?
- Past de muziek bij beelden die je ziet? Hoor je geluid van het moment zelf? Of alleen muziek?
- Vind ik slowmotion beelden mooi? 
- Is het een goede samenvatting van de dag?
- Zitten alle details in de film?
- Wat voor type shots maakt de videograaf? 
- Gebruikt de videograaf een drone?
- De kleuren van de film (de kleurbewerking)
- Welke resolutie moet de film worden?*

Wat is de resolutie van een film?
De resolutie is het formaat, en het aantal pixels van de film. Simpel gezegd, de scherpte van de film. Hierin heb je dit moment eigenlijk 2 mogelijkheden. 1080p (full HD) en 4K (Ultra HD). 4K is 4x zo scherp dan full HD. Veel nieuwe films op bijvoorbeeld Netflix en YouTube zijn tegenwoordig in 4K. Dit is namelijk de toekomst, en ondertussen eigenlijk ook wel de standaard, al wordt het nog niet door alle videograden gebruikt. Persoonlijk vind ik dat een trouwfilm tegenwoordig in 4K moet zijn, omdat het natuurlijk jaren mee moet gaan, daarom is het ook iets waar je over 20-30 jaar zeker geen spijt van hebt.

2. Kosten van de trouwvideograaf

Een bruiloft kost veel geld, en in de meeste gevallen is de trouwvideograaf niet het eerste wat jullie als aanstaand bruidspaar regelen. Het is daarom belangrijk eerst te kijken wat jullie budget is. Voor elk budget is er wel een passende videograaf. Wel geldt ook voor trouwfilms, hoe hoger de kwaliteit, hoe duurder. Natuurlijk is het ook per videograaf verschillend wat je voor elk budget kunt krijgen. Elke videograaf werkt met verschillende pakketen en biedt andere mogelijkheden. De tarieven zijn afhankelijk van de hoeveelheid ervaring van de videograaf, de beschikbaarheid en de kwaliteit. Gemiddeld kost een een beginnende videograaf rond de 1000 euro en een ervaren videograaf rond de 1900 euro.

3. Ervaring van de trouwvideograaf

Persoonlijk vind ik dit misschien wel het belangrijkste bij de keuze van een videograaf. Ervaring. Op een bruiloft gebeurt alles erg snel, en de mooie momenten natuurlijk maar 1 keer. Niks mag fout gaan. Gaat het wel fout, dan komt het niet in de film en zullen jullie dit niet terug kunnen bekijken op film. Dit is natuurlijk zonde. Een ervaren trouwvideograaf weet precies waar hij op welk moment het beste kan gaan staan, dit is daarom enorm belangrijk.

4. Apparatuur van de trouwvideograaf

Per trouwvideograaf zit er natuurlijk enorm veel verschil in de apparatuur die ze gebruiken. Zelf heb ik 2 Sony A7S III’s. Op dit moment is dit het allerbeste (ook qua gebruiksgemak) wat je als trouwvideograaf kunt krijgen. Deze camera’s filmen in 4K 10 bit 4:2:2. Doordat deze camera’s ook in 4K op 60 FPS kunnen filmen, kan alles in slowmotion opgenomen worden. Dit gebruik ik vaak tijdens de fotoshoot. Hier krijg je prachtige dromerige beelden van. Deze camera’s zijn erg geschikt voor het filmen in donkere ruimtes, waardoor er weinig tot geen ruis in de beelden komt te zitten. Tijdens de ceremonie gebruik ik ook een 70-200mm lens, daardoor kan ik vanaf achter alles vastleggen, zonder dat ik tijdens de ceremonie tussen de gasten door hoef te lopen. Zo ben ik dus helemaal niet storend! 
Verder maak ik nog gebruik van hoogwaardige kwaliteit microfoons. Op de camera zelf, maar ook losse microfoontjes voor bijvoorbeeld tijdens de ceremonie!

5. Heeft de trouwvideograaf een backup bij ziekte?

Natuurlijk nooit te hopen, maar het kan zomaar gebeuren. Jullie trouwvideograaf is ziek en kan jullie bruiloft filmen. Wat dan? Hebben jullie nu geen trouwfilm? Ik heb al een aantal keer last minute bericht gekregen van een bruidspaar dat in paniek is omdat hun videograaf ziek is. Dit is natuurlijk het laatste wat je wilt 1 of 2 dagen voorafgaand aan jullie bruiloft. Check daarom of de trouwvideograaf een netwerk heeft en eventuele vervangers heeft in het geval van ziekte.

Mijn trouwfilms

Benieuwd geworden naar trouwfilms die ik als bruiloft videograaf eerder heb mogen maken?

Carsten & Suzanne
Klaas & Thirza
Yaz & Merel

Veelgestelde vragen

Hanige informatie en vragen die ik als trouwvideograaf regelmatig krijg.

Wat is een videograaf?

Wat is een videograaf precies? En wat doet een videograaf? Het is een woord wat je veel minder vaak hoort dan "fotograaf". In de trouwbranche is dit woord een stuk bekender, en wordt het vaak een "trouwvideograaf" genoemd. Een videograaf heeft eigenlijk best veel overeenkomsten met een fotograaf, alleen is de videograaf verantwoordelijk voor het filmen en daarna het monteren van de film. Een videograaf probeert creatief om te gaan met beweging, en heeft beschikking over geluid. Een trouwvideograaf werkt meestal alleen, of met een tweede videograaf. Als het gaat om het filmen van een bruiloft, gaat mijn voorkeur altijd uit naar het werken met een tweede videograaf. Omdat ik altijd met meerdere camera's probeer te filmen, is een tweede videograaf van enorme waarde. Het brengt de trouwfilm naar een veel hoger niveau doordat ik achteraf in de montage keuze heb uit meerdere camerastandpunten.

Hoeveel kost een videograaf?

Voor elk budget is er wel een passende videograaf. Wel geldt ook voor trouwfilms, hoe hoger de kwaliteit, hoe duurder. Hoeveel een trouwvideograaf precies kost is afhankelijk van de stijl, ervaring, werkwijze en apparatuur die de videograaf gebruikt.

Hoeveel uur moet ik een videograaf inhuren?

Om het verhaal van jullie bruiloft optimaal in een trouwfilm te verwerken, kun je er als bruidspaar het beste voor kiezen om een videograaf van begin tot eind erbij te hebben. Vanaf de voorbereidingen in de ochtend, tot het allerlaatste nummer van het feest en het uitzwaaien door de gasten. Dit maakt jullie trouwfilm helemaal compleet. Veel bruidsparen kiezen er echter voor de videograaf te boeken tot ongeveer het eerste uurtje van het feest. Mijn ervaring is dat het feest op veel bruiloften pas na het eerste uur echt “los” komt, waardoor veel leuke momenten van het feest niet altijd gefilmd worden. 

Gebruikt de videograaf een drone?

Veel bruidsparen willen maar al te graag drone beelden in hun trouwfilm. En begrijpelijk! Het is uniek perspectief, wat verder niemand te zien krijgt. Als videograaf probeer ik in elke trouwfilm een aantal drone beelden te gebruiken. Ik gebruik de beelden vooral om te locatie uit te lichten, en af en toe voor een specifiek creatief shot. Bijvoorbeeld het moment waarop het bruidspaar aankomt met de trouwauto op locatie. Dit gebeurt altijd in overleg, en kan op verzoek van het bruidspaar. Als videograaf moet ik me natuurlijk wel houden aan de lokale regelgeving. Zo mag er absoluut niet gevlogen worden in de buurt van vliegvelden, en moet het weer het op dat moment ook toelaten.

Tip : Vraag altijd even bij jullie trouwlocatie na of daar met een drone gevlogen mag worden. Sommige locaties willen dit namelijk liever niet! 

Kom ik jullie bruiloft filmen?

Neem contact met mij op via onderstaande knop.

Direct contact opnemen